Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni jarskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 350 g
jaja 4 szt
oliwa 1/2 łyżeczki
sól szczypta
Nadzienie:
szpinak 1 kg
twaróg 200 g
jaja 2 szt
ser żółty 50 g
masło 20 g
sól do smaku
pieprz do smaku
sos
mąka 50 g
masło 30 g
mleko 0,5 l
ser ostry 100 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni jarskie

Z mąki, jajek, oliwy i soli zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w wilgotne płótno i zostawić na 30 min. Rozwałkować ciasto jak najcieniej na stolnicy lekko posypanej mąką i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Gotować po 2 sztuki na raz w gotującej się, lekko osolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową i układać na zwilżonym wodą i dobrze wyciśniętym płótnie. Wypłukany, ugotowany i posiekany szpinak przesmażyć na maśle, ostudzić, wymieszać z jajkami, roztartym twarogiem i utartym serem, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie nałożyć na ugotowane kwadraty ciasta, rozsmarować zwinąć w ruloniki i ciasno ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z masła, mąki i mleka zrobić sos beszamelowy, posolić i zalać nim „cannelloni\", posypując po wierzchu utartym serem. Zapiec w gorącym piekarniku i podawać w tym samym naczyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak