Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki szwajcarskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
miód 350 g
cukier puder 150 g
migdały 30 g
skórka pomarańczowa smażona 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakow
Soda oczyszczona Prymat 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki szwajcarskie

Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wlać płynny miód, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, dodać sparzone, obrane i drobno posiekane migdały, posiekaną skórkę pomarańczową, przyprawy i sodę oraz dobrze wyrobić ciasto, rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt grubości 1 cm. Wyłożyć na dobrze wysmarowaną masłem i oproszoną mąką blachę o trzech brzegach (tzw. mazurkową); posmarować ciasto dokładnie po wierzchu mlekiem za pomocą pędzelka. Piec 30 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. Kroić na prostokąty zaraz po wyjęciu z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 17.12.2011 23:04
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak