Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń ze świeżych grzybów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby świeże 400 g
mleko 0,25 l
bułka czerstwa 2 szt
masło 60 g
cebula 2 szt
jaja 3 szt
natka pietruszki 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: budyń ze świeżych grzybów

Bułki namoczyć w mleku i pozostawić tak długo, aż wchłoną cały płyn. Utartą cebulę przesmażyć na maśle (40 g), dodać wymyte, obrane i drobno pokrajane grzyby, posolić i pod przykryciem dusić do miękkości. Wymieszać razem: nie odciśnięte bułki, uduszone wystudzone grzyby, żółtka, nać pietruszki oraz sztywną pianę z białek; przyprawie do smaku solą i pieprzem.Formę budyniową wysmarować masłem i nałożyć do niej masę,posypując po wierzchu tartą bułką. Zamkniętą formę włożyć do naczynia z wodą i gotować ok 90minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak