Sposób przygotowania

składniki: 10 - 12 małych, młodych ziemniaczków
3 garści pieniążków dębowych - same kapelusiki bo trzonki łykowate
2 małe cebulki
4 gałązki natki pietruszki
1 nieduża gałązka naci selera korzeniowego
1 łyżeczka masła
2 łyżki chudej śmietany
1/3 łyżeczki mąki żytniej t.720
do smaku: sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania: Grzybki trzeba dokładnie oczyścić bo między blaszkami lubią się chować malutkie chrząszcze. Opłukałam je i osączyłam dokładnie. Pokroiłam w paseczki - było tego ok. 1 , 5 szklanki. Ziemniaczki oskrobałam, pokroiłam na ćwiartki, zalałam 1 litrem wody, gotowałam ok. 5 min.. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pokrojoną w półtalarki cebulkę i grzyby, ale tylko 2-3 minutki. Dodałam je do ziemniaków, dorzuciłam posiekaną zieleninę selera i połowę pietruszki, gotowałam aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę rozmieszałam z odrobiną soli i mąki, zahartowałam 2 łyżkami zupy i dodałam do całości. Doprawiłam solą i pieprzem, posypałam resztą natki i gotowe! Pycha taka zupa, poproszę częściej!

Specjalnie dodaję zdjęcie grzybów bo wiele osób nie wie jak wyglądają

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    musi byc smaczna
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Piękne fotografie, które kuszą, oj kuszą... A zupa... Ciekawa:)
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    Gdzie można kupić takie pieniążki ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Agnik, nie można bo ten gatunek nie jest dopuszczony do obrotu handlowego (tak to się mądrze nazywa) czyli nie wolno go sprzedawać bo mało osób go zna i zbyt duże jest zagrożenie pomyłką z innymi, podobnymi grzybami niejadalnymi
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    interesujące
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    nawet bym nie wiedziała ze talie grzyby są jadalne ;)
  • 1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    nie potrujemy się tymi grzybami?
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    niektóre osoby mają w sobie tyle jadu, że byle grzyb im nie zaszkodzi - oczywiście piszę o sobie :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !