Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lejkowce dęte suszone 3 garści
wywar wołowo-jarzynowy 3/4 litra
marchewka 1
śmietana 100 ml
koperek świeży kilka gałązek
mąka żytnia 1 szkl.
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami

składniki: 3 garści suszonych kominków czyli lejkowców dętych
1/2 - 3/4 l wywaru wołowo - jarzynowego albo samego warzywnego
1 marchewka
100 ml śmietany
świeży koperek i natka pietruszki
ok. 1 szkl. mąki żytniej typ 720
trochę gorącej wody
do smaku: sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania: kominki przepłukałam zimną wodą i zalałam w garnuszku ok. 1/2 l ciepłej wody, odstawiłam na kilka chwil a następnie gotowałam jakieś 15 min.. To nieduże i cienkie grzybki więc nie potrzebują dużo czasu aby zmięknąć. Odcedziłam mocny, czarny wywar i połączyłam go z rosołem. A grzybki pokroiłam w paseczki zostawiając kilka sztuk do dekoracji.

1 łyżkę mąki dodałam do śmietany i rozmieszałam z nią dokładnie a resztę wsypałam do miski. Dolałam do niej trochę gorącej wody - dolewałam po 1 łyżce, tylko tyle żeby dało się zagnieść twarde ciasto. Zagotowałam bazę zupy i rwąc palcami nieduże kawałeczki ciasta wrzucałam je na wrzątek. Dorzuciłam też pokrojoną w grubą zapałkę marchewkę. Gotowałam razem 5 min.. Zaprawiłam śmietaną, zagotowałam ponownie mieszając i doprawiłam do smaku, dodałam też pokrojone grzyby i trochę posiekanej zieleniny. Już na talerzach przybrałam listkami natki, grzybkami i krążkami marchewki żeby zupa ładnie się prezentowała bo sama w sobie jest dość bura. Smakowała nam bardzo i już rozmyślam nad tym do kogo się wprosić jesienią na zbiory lejkowców bo u mnie niestety ich nie ma...

Specjalnie dodaję zdjęcie grzybów bo wiele osób nie wie jak wyglądają

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wdr 19.08.2022 10:04
ja na 200g suszu daje 1,5l bulionu
natii3624 19.05.2012 22:16
oooo...super pomysł!
Anna133 09.05.2012 21:01
wygląda obłędnie
czekoladka_m 28.03.2012 19:35
ciekawe:)
Misia90 28.08.2011 17:34
extra
Marysia 28.08.2011 17:13
super
Karolina69 28.08.2011 17:04
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak