Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle faszerowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaronu w kształcie dużych mu 400g
śmietana 30% 1/2 l
pęczek drobnego szczypiorku 1
szynki 15dag
boczku wędzonego 15dag
oliwy z oliwek 6łyzek
maku 2łyżki
soli 2łyżeczki
pieprz czarny 1łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1łyzeczka
bazylia 1łyżeczka
oregano 1łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle faszerowane

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu (średnio około 7 minut).Uważaj,nie dopuścić do jego rozgotowania.Przed odcedzeniem dodaj do wody 2 łyżki oliwy z oliwek-dzięki temu makaron nie sklei się. Przygotuj farsz.Z mielone mięso wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany.Dodaj umyty i drobno posiekany szczypiorek, a także pokrojoną w niedużą kostkę szynkę i wędzony boczek.Przyprawy do smaku solą, pieprzem i ziołami.Każdą ugotowaną muszlę nadziewaj farszem mięsnym. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodaj do niej mak i klika minut razem smaż. Dodaj pozostałą śmietanę i dobrze wymieszaj. Układaj w sosie muszle z farszem, a następnie duś około 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu . Gdy mięso w muszlach będzie ugotowane , wykładaj danie na talerz. Udekoruj świeżymi owocami żurawiny i listkami bazylii. Polej sosem z patelni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak