Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matiesy w cytrynie na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiesy 500 gram
ostra papryczka chilli 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
mleko 2% 1 szklanka
olej słonecznikowy do zalewy
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Matiesy w cytrynie na ostro

Matiesy przepłukać pod bieżącą wodą, wstawić do pojemnika, zalać 1 szklanką mleka i 1 szklanką wody (najlepiej jak woda z mlekiem będą uprzednio wymieszane ze sobą). Odstawić do lodówki na 20 minut. Ostrą papryczkę umyć i posiekać w drobne paseczki wzdłuż warzywa. Cytrynę sparzyć i jak najcieniej okroić skórkę, którą następnie pokroić w cienkie paseczki tak jak paprykę. Z obranej cytryny wycisnąć sok. Po wyciągnięciu z lodówki, śledzie należy opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w kawałki wg uznania. Przygotować słoik - najlepiej szklany taki jak po miodzie z wieczkiem - układać w nim warstwami śledzie. Każdą z warstw osobno pokrapiać dodatkowo sokiem z cytryny, doprawiać pieprzem oraz posypywać paseczkami cytryny i papryczki. Po ułożeniu wszystkich warstw całość zalać olejem i odstawić do lodówki na minimum dobę.

Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 08.08.2011 21:08
ciekawe
szyba 07.07.2011 09:03
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak