Sposób przygotowania

Matiesy przepłukać pod bieżącą wodą, wstawić do pojemnika, zalać 1 szklanką mleka i 1 szklanką wody (najlepiej jak woda z mlekiem będą uprzednio wymieszane ze sobą). Odstawić do lodówki na 20 minut. Ostrą papryczkę umyć i posiekać w drobne paseczki wzdłuż warzywa. Cytrynę sparzyć i jak najcieniej okroić skórkę, którą następnie pokroić w cienkie paseczki tak jak paprykę. Z obranej cytryny wycisnąć sok. Po wyciągnięciu z lodówki, śledzie należy opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w kawałki wg uznania. Przygotować słoik - najlepiej szklany taki jak po miodzie z wieczkiem - układać w nim warstwami śledzie. Każdą z warstw osobno pokrapiać dodatkowo sokiem z cytryny, doprawiać pieprzem oraz posypywać paseczkami cytryny i papryczki. Po ułożeniu wszystkich warstw całość zalać olejem i odstawić do lodówki na minimum dobę.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !