Sposób przygotowania

Przygotować filety z soli: opłukać pod bieżącą wodą a następnie zalać je mlekiem i wstawić do lodówki na 15 minut. Po upływie tego czasu filety odcedzić i polać sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić ponownie do lodówki na 10-15 minut. Podczas tego czasu boczek pokroić na 11 cieniutkich plasterków i po wyciągnięciu ryby z lodówki na każdej z niej ułożyć po 1 plasterku. Następnie wszystkie pary ryby i boczku po kolei zrolować dociskając (najlepiej użyć wykałaczki i je poprzebijać). Przygotować blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Dokładnie wysmarować je tłuszczem i poukładać w niej zwoje ryby z boczkiem. Wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15-17 minut (ryba zrobi się biała, a kawałki boczku brązowo-złociste). Rybkę przed podaniem można udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !