Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola z boczkiem zapiekana w formie roladek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z Soli 11 sztuk
wędzony boczek 300 gram
sok z cytryny do smaku
mleko 2% 1/2 litra
olej do pieczenia
natka pietruszki do ozdoby
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sola z boczkiem zapiekana w formie roladek

Przygotować filety z soli: opłukać pod bieżącą wodą a następnie zalać je mlekiem i wstawić do lodówki na 15 minut. Po upływie tego czasu filety odcedzić i polać sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić ponownie do lodówki na 10-15 minut. Podczas tego czasu boczek pokroić na 11 cieniutkich plasterków i po wyciągnięciu ryby z lodówki na każdej z niej ułożyć po 1 plasterku. Następnie wszystkie pary ryby i boczku po kolei zrolować dociskając (najlepiej użyć wykałaczki i je poprzebijać). Przygotować blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Dokładnie wysmarować je tłuszczem i poukładać w niej zwoje ryby z boczkiem. Wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15-17 minut (ryba zrobi się biała, a kawałki boczku brązowo-złociste). Rybkę przed podaniem można udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz18 10.11.2011 23:33
pycha
Joanna132 11.07.2011 09:53
fajne
szyba 07.07.2011 09:02
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak