Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg rybny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 25 dag
mąka pszenna 20 dag
masło 6 dag
filety rybne 80 dag
słonina 20 dag
cebula 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
smalec 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg rybny

Szklankę wody wlać powoli do zmieszanych obu gatunków mąki, ciągle mieszając. Dodać stopione masło, trochę soli i wyrobić ciasto. Rozwałkować je, złożyć na pół i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie. Pokrajaną w sporą kostkę słoninę przesmażyć razem z cebulą na patelni, po czym przepuścić przez maszynkę, dodając filety rybne. Masę wymieszać ze śmietaną, żółtkiem, solą i pieprzem. Ciasto jeszcze raz rozwałkować, nadając mu formę prostokąta. Na nim ułożyć wałek z farszu, brzegi ciasta zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5 godz., często smarując wierzch ciasta smalcem. Po upieczeniu pokrajać na plastry, polać stopionym masłem i podawać na gorąco.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 18.07.2011 09:15
też lubię
kriso 09.07.2011 17:02
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak