Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z makaronowego ciasta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
wędzony boczek 150 gram
jajko 1 sztuka
papryka mielona 1 łyżeczka
mąka 1 do ciasta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z makaronowego ciasta

Z mąki i jaja zagnieść twarde ciasto, cienko je rozwałkować i na oprószonej mąką stolnicy zostawić do wysuszenia. Później rozrywać je rękami na kawałki wielkości 1 cm. Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Usmażyć na patelni drobno pokrojony boczek wędzony i po wyjęciu skwarek zrumienić na wytopionym tłuszczu kawałki ciasta. Zrumienione na złoty kolor kawałki oprószyć mieloną papryką, zalać wywarem z ziemniaków, posolić i stopniowo dodawać na półmiękkie kostki ziemniaków oraz skwarki. Gotować dalej na bardzo słabym ogniu, aby ciasto się nie rozpadło. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak