Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z Koperkiem i Bazylią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 4szt
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z Koperkiem i Bazylią

Dorsz płaty świeże ze skórą (4 szt. ja miałam troszkę ponad 1/2kg)
1/2 cytryna
2 ząbki czosnku (posiekać)
1/2 pęczka koperku (posiekanego)
10 listków bazylii
4 cienkie plastry masełka
sól ziołowa (wg.uznania)
pieprz (wg. uznania)
2 sztuki folia spożywcza
olej do posmarowania folii spożywczej

Rybę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Przekładamy na tackę,kropimy ja porządnie cytryną.Solimy,pieprzymy. Folię smarujemy olejem.Następnie na każdy z dwóch płatów rybki kładziemy posiekany czosnek,2 plastry masła,koper i 10 listków bazylii(oczywiście na każdy filet tj.po pięć listków na jeden i po 2 plastry masełka ). Nakładamy na to drugi płat dorsza,posypujemy jeszcze koperkiem i zawijamy folią.Tak przygotowaną rybkę wkładamy do lodówki na 1 godzinkę żeby ładnie nam przesiąkneła ziołami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ją 30 minut. Następnie odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze chwilunię.Tzn. mozna bardziej ją podpieć lub mniej to już w zależności jak kto lubi.Ja podpiekałam 10 minutek :-)
Mam nadzięję że wszystko jasne,co napisałam ? Jeśli nie to proszę pytać ;-)

Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. . .

SMACZNEGO . . . . . .

Mocno aromatyczny Dorsz.Idealny dla smakoszy takich mocno ziołowych rybek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 14.07.2013 18:30
mniam mniam mniam
jasiek 23.02.2013 15:07
wyśmienity
gusia1000 06.11.2012 15:27
Dobra ryba.
leonkot 20.02.2012 13:44
pysznie wygląda
Smakosz6 24.08.2011 12:16
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
angelika14 13.07.2011 13:10
jeszcze nie robiłam
evita0007 07.07.2011 17:26
W rybnych papcaw,można od razu z główka dostać ale ja wolę żeby mi uciachali bo ja nie mogę ;(;(
Gosia40 07.07.2011 10:36
oj.... znakomicie przyrządzona rybka!
pacpaw 06.07.2011 20:57
jeszcze tylko aby skądś dostać świeżą pewną rybkę. A wykonanie mistrzostwo świata!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak