Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka z bułek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka czerstwa 500 g
mleko 1/2 l
jaja 2 szt
cukier 100 g
jabłka 500 g
masło 100 g
rodzynki 60 g
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: babka z bułek

Bułkę pokroić na kromki, ułożyć jedną warstwą w odpowiednim naczyniu, zalać mlekiem wymieszanym z jajkami i pozostawić,aby bułki wchłonęły płyn. Obrane jabłka pokrajać na cienkie plasterki i wymieszać z cukrem i cynamonem. Formę wysmarować połową ilości masła i jej dno wyłożyć warstwą bułek (ok. 1/3 całości), na które wsypać połowę jabłek i przykryć taką samą jak pierwsza warstwą bułek.Nałożyć resztę jabłek, a na nie pozostałe kromki bułki. Skropić na wierzchu stopionym masłem i piec ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku. podawać na ciepło, posypując po wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 01.04.2012 15:21
pychota
suzana 06.07.2011 19:57
CIEKAWE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak