Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto cytrynowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 20 dkg
margaryna 12 dkg
cukier 4 łyżki
tłuszcz do formy
masa
jajko 4 szt
żółtko jajek 4 szt
sok z cytryny 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto cytrynowe

Herbatniki kruszymy wałkiem.W rondelku rozpuszczamy margarynę dodajemy cukier i pokruszone herbatniki i zagniatamy na jednolitą masę.Małą tortownicę smarujemy masłem oprószamy bułką tartą i wykładamy ciasto lekko podnosząc boki.Wstawiamy do gorącego piekarnika na 180 stopni.W rondelku roztrzepujemy jajka i żółtka wlewamy sok z cytryny i niepełną szklankę cukru,mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż masa zgęstnieje na koniec dodajemy masło.Masę wylewamy na ciasto a gdy troszkę przestygnie wstawiamy do lodówki.Przed podaniem posypujemy pozostałym cukrem i zapiekamy aż cukier się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 06.07.2011 23:34
z przyjemnością wypróbuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak