Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajka po nelsońsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
grzyby suszone 5 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
sól
pieprz
masło do formy
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: jajka po nelsońsku

Grzyby moczymy w 2 szklankach wody przez kilka godzin,następnie je gotujemy,odcedzamy i kroimy w paski wywar zostawiamy.Ziemniaki gotujemy w mundurkach obieramy i kroimy w plastry.Cebulę kroimy w cienkie piórka i podsmażamy ją na łyżce masła na jasnozłoty kolor.Jajka obieramy i kroimy na plasterki.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwę pokrojonych ziemniaków,na nich kolejno cebulę pokrojone grzyby,plasterki jaj posypujemy solą i pieprzem.Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.Śmietanę mieszamy z wywarem z grzybów lekko solimy i zalewamy zapiekankę.Zapiekamy 40 min w 180 stopniach.Podajemy w naczyniu w którym się zapiekała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 06.07.2011 23:35
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak