Sposób przygotowania

Przepis inspirowany przepisem Pascala Brodnickiego ale zmodyfikowany po mojemu:). Skrzydełka myjemy i osuszamy. Robimy zalewę składająca się z piwa, oleju, rozpuszczonej w szklance ciepłej wody kostce rosołowej, odrobiny wody i przyprawy uniwersalnej oraz sosu sojowego - dodajemy zmiażdżony czosnek i jedną małą posiekaną cebulę. Zalewamy nią skrzydełka i odstawiamy na jakiś czas do lodówki - im dłużej tym lepiej. Po pewnym czasie wyjmujemy skrzydełka i posypujemy przyprawami - podałam skład - jeśli ktoś nie przepada za którąś z nich może z niej zrezygnować. Ilość przypraw zależy od upodobań im więcej tym pikantniejsze. Ponownie odstawiamy na chwilkę ale już nie do lodówki aby skrzydełka przeszły przyprawami. Dalej rozgrzewamy na patelni olej i układamy skrzydełka. Smażymy do zarumienienia, tak samo można smażyć je na grillu.
Są bardzo pikantne i ziołowe nawet ostre!!!!

RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
kostka rosołowa drobiowa
olej
czosnek - 4 ząbki
1 mała cebula
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
oregano
bazylia
majeranek
rozmaryn
tymianek
sól
pieprz czarny swieżo mielony
pieprz cayenne
Przyprawa uniwersalna
przyprawa do grilla
sos sojowy lub jakikolwiek inny ostrzejszy (np. z chili)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !