Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupczak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków Ok 2 kg
kaszy gryczanej 770g

Przepis i sposób przygotowania na: Krupczak

Do ugotowanych i jeszcze gorących ziemniaków wrzucić margarynę i utłuc na „papkę”. Jeśli ktoś woli to może przecisnąć ziemniaki przez praskę. Margaryny można zastąpić masłem lub śmietaną. Masa ma być dość rzadka. Nie martwcie się jeśli przez przypadek wlejecie za dużo śmietany – kasza „wypije” nadmiar wilgoci.
Do ziemniaków dodajemy rozdrobniony biały ser i wsypujemy kaszę. Wlewamy jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem.Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 1,5 - 2 godziny w 180 stopniach.

RESZTA SKŁADNIKÓW
700g sera białego
5 jaj
3 margaryny (3x250g)
łyżka vegety

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak