Sposób przygotowania

Mleko i cukier zagotować w garnku.
W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać ryż i zamieszać, tak aby ziarenka były dokładnie zakryte tłuszczem. Dodać chochelkę mleka, zamieszać. Gotować tak długo aż ryż wchłonie cały płyn, czynność powtarzać do wykorzystania całego mleka. Ryż ma być al dente, z kremowym sosem.
Dodać orzechy, rodzynki i czekoladę i szybko wymieszać. Podawać udekorowane kawałkami czekolady. Można polać brandy.

RESZTA SKŁADNIKÓW
50 g masła
125 g ryżu arborio lub carnaroli (lub innego do risotto)*
50 g orzechów laskowych, posiekane i uprażone
50 g sułtanek
125 g dobrej ciemnej czekolady, plus do dekoracji
brandy (opcjonalnie)

Przepis pochodzi z książki 200 chocolate rees, autorstwa Felicity Barnum-Bobb.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !