Sposób przygotowania

DO NASĄCZANIA BISZKOPTÓW:
50 ml likieru limoncello
szklanka przegotowanej wody
sok z wyciśniętej całej cytryny

BISZKOPTY PIECZEMY DWA: JASNY I CIEMNY.
DO CIEMNEGO DODAJEMY DWIE ŁYŻKI KAKAO.

Białka ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy resztę składników na biszkopt. Oba placki pieczemy w posmarowanej margaryną tortownicy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po ostygnięciu biszkoptów kroimy je (w zależności od ich grubości) na 2-4 placki.
Budynie gotujemy razem w 3 szklankach mleka nie dodając cukru. Po ugotowaniu przykrywamy folią (tak, aby folia leżała bezpośrednio na budyniu dzięki czemu nie będzie twardej skórki). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem a następnie stopniowo (najlepiej po łyżce) dodajemy schłodzony budyń. Po zmiksowaniu dolewamy wódkę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozdzielamy na dwie części. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę i dodajemy do jednej części masy. Drugą zostawiamy do posmarowania torta z wierzchu. Limoncello, wodę i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Przygotowanym ponczem nasączamy pierwszy, dolny placek. Smarujemy go dżemem lub masą (kolejność wedle uznania) i przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go itd. Przełożony tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą. Dekorujemy masą krówkową kakaową i połówką brzoskwini.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    ale śliczny
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    wygląda pięknie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Przepięknie wygląda i chyba równie dobrze smakuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ekstra torcik!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !