Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka truskawkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawek 1 kg słodkich
cukru 1 szk.kopiasta drobnego
czystej wódki 0,70 l
cytryna 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowa

Umyte i suche truskawki wsypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Jak puszczą sok {co może nastąpić np. po 8 godz.}
zalać je wódką i wstrząsnąć słojem.Odstawić na 5 tygodni,co jakiś czas wstrząsać słojem{4-5 dni}.Po tym czasie zlać nalewkę i połączyć ją z sokiem z cytryny.Cytryna podkreśli nam smak nalewki.Następnie przefiltrować przez 5 warstw gazy i rozlać do butelek.Odstawić na następne 5 tygodni,a potem już można się delektować.
Truskawki z nalewki są pyszne,można je przechowywać w słoju w lodówce .U mnie stały najdłużej 3 dni ,ale u mamy nawet 3 tygodnie. Nalewka jest bardzo aromatyczna i mało procentowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak