Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebuś z otrębami orkiszowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 1 szt
drożdże 50 g
mleko 1 szklanka
woda 3/4 szklanki
mąka gryczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1/2 łyżki
sól do smaku
białko 1 szt
olej roślinny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebuś z otrębami orkiszowymi

Drożdże rozrobić w letnim mleku. Posłodzić, posolić, wbić jajko i rozbełtać. Dodać mąkę i mąkę gryczana oraz otręby. Dolać wodę oraz dwie łyżki oleju i wyrobić ciasto( ilość wody dopasować do rodzaju mąki, żeby ciasto nie było za rzadkie). Ciasto ma być gładkie i przy wyrabianiu \"samo odchodzić od ręki\". Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Naczynie przykryć ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Przełożyć ciasto do wysmarowanych tłuszczem podłużnych foremek- pozostawić aby jeszcze trochę podrosło. Posmarować z wierzchu białkiem jajka. Piec około 50/ 60 minut w temperaturze 180/190 stopni. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 16.02.2014 21:51
pyszny i zdrowy chlebek, piekłam podobny
Ewelina38 11.07.2012 13:09
smaczny i zdrowy
tomek18 30.12.2011 09:55
rzadko piekę sam chleb ale ten muszę wypróbować
misia53 16.11.2011 13:58
Oj, smakowity,,,, kupuję często orkiszowy chlebek , niestety nie odważyłam się sama upiec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak