Sposób przygotowania

Dojrzałe winogrona umyć, obrać z szypułek, zalać w słoju spirytusem razem z przyprawami. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Co kilka dni wstrząsać słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce w słoju zalać miodem lub zasypać cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu 10 - 12 dni, codziennie mieszając, by miód (cukier) się rozpuścił. Następnie zlać utworzony syrop i wlać doń uzyskany wcześniej nalew alkoholowy. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie nadaje się do degustacji. Ma ciekawy kolor i jest bardzo aromatyczna z wyczuwalną lekką goryczką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    pewnie dobra taka nalewka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !