Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bajaderka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 3/4 szklanki
margaryna 25 dkg
cukier puder 1 szklanka
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
masa
powidła śliwkowe 5 łyżek
kakao 1 łyżka
mleko 1 szklanka
rum 5 łyżek
rodzynki 5 dkg
orzechy 5 dkg
śliwki kandyzowane 5 dkg
morele kandyzowane 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: bajaderka

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy margarynę jajka i zagniatamy ciasto,Dzielimy go na dwie części i wałkujemy na dwa placki.Przekładamy je do wysmarowanych tłuszczem form i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 20 min i pieczemy na złoty kolor.Po upieczeniu i wystudzeniu jeden placek kruszymy.Rodzynki sparzamy,orzechy siekamy śliwki i morele drobno kroimy.Pokruszone ciasto zalewamy przegotowanym i ostudzonym mlekiem i rumem dodajemy kakao i bakalie i dokładnie mieszamy.Drugi placek smarujemy powidłami przekładamy masą i wyrównujemy wierzch i boki.Polewamy polewą i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natasza Edyta 27.05.2012 10:29
Zawsze byłam ciekawe jak je robią.
anemon 13.07.2011 08:02
Bardzo fajny przepis.
Mateusz/matikor 06.07.2011 17:38
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak