Sposób przygotowania

Mięso z ryby obrać ze skóry i ości, zmiksować lub zemleć w maszynce. Zrobić białą zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją wywarem z ryby i ogrzewać stale mieszając, aż sos będzie gładki i gęsty. Doprawić go pieprzem, gałką muszkatołową, ew. osolić. Zdjąć z ognia, przestudzić. Sos wymieszać z masą rybną i żółtkami, a następnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, napełniając ją do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec poi godziny w temp. ok. 220stC. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika i nie poruszać formy. Suflet podaje się natychmiast po upieczeniu, w tej samej formie.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !