Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet z ryby

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryga ugotowana 100 g
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
wywar rybny 1 szkl
jaja 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: suflet z ryby

Mięso z ryby obrać ze skóry i ości, zmiksować lub zemleć w maszynce. Zrobić białą zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją wywarem z ryby i ogrzewać stale mieszając, aż sos będzie gładki i gęsty. Doprawić go pieprzem, gałką muszkatołową, ew. osolić. Zdjąć z ognia, przestudzić. Sos wymieszać z masą rybną i żółtkami, a następnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, napełniając ją do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec poi godziny w temp. ok. 220stC. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika i nie poruszać formy. Suflet podaje się natychmiast po upieczeniu, w tej samej formie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak