Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka rumowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 20 dkg
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rum 1/3 szklanki
rodzynki 5 dkg
skórka pomarańczowa 5 dkg
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
bakalie 5 dkg
Polewa: (rumowa, gotowa)

Przepis i sposób przygotowania na: babka rumowa

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,ucierając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,roztopiony tłuszcz rum i bakalie.Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z cukrem.Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.Upieczoną i przestudzoną babkę wyjmujemy z formy polewamy polewą i dekorujemy bakaliami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak