Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany w cytrynie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 2,5 sztuki
sok z cytryny do smaku
tymianek do smaku
olej 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
filet z dorsza 700 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany w cytrynie

Rybę po odmrożeniu dokładnie umyć w ciepłej wodzie, a następnie odsączyć. Po odsączeniu całość polać sporą ilością soku z cytryny. Polaną sokiem rybę natrzeć tymiankiem i odstawić do lodówki na 25 minut. Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Połowę plasterków z cytryny ułożyć na dnie nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na rozłożonych plasterkach rozłożyć natartą tymiankiem rybę. Doprawić ją solą oraz pieprzem wedle uznania i delikatnie pokropić olejem. Następnie na wierzchu porozkładać pozostałe plasterki cytryny i ponownie pokropić olejem. Tak przygotowanego dorsza wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut. Rybkę można podawać z sałatką z kiszonej lub białej kapusty (dobrze się z nimi komponuje).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 09.04.2012 21:44
Pycha
Justa32 04.11.2011 10:13
smaczna rybka
stokrotka 18.10.2011 09:41
świetny
krystyna24 15.09.2011 23:08
ciekawe
Paweł13 27.08.2011 08:06
dobre!
ziutula
ziutula 21.08.2011 23:01
dobrze zrobiony dorsz zawsze pyszny
Motorek 10.07.2011 22:06
pycha
Joanna132 09.07.2011 08:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak