Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA DROŻDŻOWA Z BAKALIAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
margaryna 12 dkg
żółtko jajek 4 szt
drożdże 5 dkg
cukier waniliowy
rodzynki 5 dkg
skórka pomarańczowa smażona 5 dkg
papaja 5 dkg
morele suszone 5 dkg
daktyle 5 dkg
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA DROŻDŻOWA Z BAKALIAMI

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka,wsypujemy łyżkę mąki i odstawiamy aby wyrosło.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel.Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy wgłębienie wlewamy rozczyn ,utarte żółtka i przestudzone mleko zagniatamy i wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i bakalie,dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tatą formy.Pieczemy 40 min w 180 stopniach.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.12.2011 00:08
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak