Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z rybą i warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 6 filetów
sok z cytryny 1 łyzka
śmietana kremówka 150 ml
masło 2 łyżki
sos beszamelowy 1 opakowanie
chrzan starty 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki
koperek do smaku
białe wino 4 łyżki
tłuszcz do formy do smarowania
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
włoszczyzna mrożona 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z rybą i warzywami

Filety opłukać i odsączyć. Następnie skropić je sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie dokładnie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim przygotowane filety z dorsza. Mrożoną włoszczyznę lekko rozmrozić i poddusić ją na rozgrzanym maśle. Następnie delikatnie pokropić ją wytrawnym białym winem i wymieszać. NA koniec doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Sos beszamelowy przygotować z godnie z przepisem znajdującym się na jego opakowaniu. Następnie dodać do niego żółtka, chrzan, ubitą na sztywno śmietanę oraz drobniutko posiekany koperek. Dodać pozostałe białe wino i doprawić solą i pieprzem. tak przygotowanym sosem polać rybę ułożoną w naczyniu żaroodpornym. posypać przygotowanymi warzywami. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 25-30 minut.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz18 10.11.2011 23:34
pyszna rybka
Iwusia 31.10.2011 23:38
podoba mi się to danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak