Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 60 g
jaja 4
cukier 1 łyżeczka
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
pieczarki 600 g
kwaśna śmietana 1 szklanka
cebula 1
natka pietruszki
sól
pieperz

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z pieczarkami

Do garnka wlewamy 1 szklankę wody dodajemy masło i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem i stopniowo wsypujemy do garnka stojącego na ogniu. Garnek zdejmujemy z ognia masę lekko przestudzamy i dodajemy kolejne jajka. Na blachę blachę nakładamy równe porcje ciasta. Pieczemy około 20 minut w temp. 200-220 st. C. Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i drobno kroimy a następnie smażymy na maśle. Gdy woda odparuje dodajemy do nich cebulę solimy i smażymy 5 minut. Jajko mieszamy ze śmietaną i łączymy z pieczarkami. Ostudzone ptysie kroimy na pół napełniamy farszem i zapiekamy około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 06.07.2011 16:04
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak