Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny gryczane z jajem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 35 dag
mleko 3 szklanki
masło 1 łyżka
tłuszcz 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki
śmietana 0,5 szklanki
jaja 4 sztuki
tłuszcz do smażenia 1 sztuka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny gryczane z jajem

Kaszę gryczaną ugotować na mleku, ostudzić i zemleć dwa razy w maszynce. Dodać masło i 3 żółtka, posolić i dokładnie utrzeć na pulchną masę. Ubić pianę z trzech białek i lekko mieszając wsypywać mąkę. Całość wymieszać i smażyć bliny na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane posiekanym jajem i polane śmietaną. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 02.09.2011 08:40
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak