Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki ze śledziami i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
zielona sałata 1 główka
papryka czerwona 1/2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej 4 łyżki
musztarda 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
koperek do smaku
pieprz do smaku
fenkuł 180 z puszki
śledzie 2 (niesolone)

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki ze śledziami i warzywami

Śledzie (jeśli są w całości) należy wypatroszyć po wcześniejszym usunięciu głów. Następnie dokładnie opłukać i odsączyć z wody. Pokroić na kwadraty (1cm na 1cm) aby można było bez problemu nabić na rożen od szaszłyków. Paprykę dokładnie umyć, środek wyczyścić a następnie pokroić na kawałki (kształtem przypominające kawałki śledzia). Fenkuła z puszki odsączyć i każdą z bulw poprzekrajać na połówki.
Olej wymieszać z musztardą i sosem sojowym. Dodać do niego drobno posiekaną cebulkę (w drobniutką kostkę) oraz drobno posiekany koperek. Całość doprawić papryką i pieprzem. tak przygotowaną marynatą należy zalać wcześniej pokrojone kawałki papryki i śledzi. Odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu odsączyć paprykę i śledzie. Odsączoną paprykę i śledzie należy na przemian nabijać na rożen (łącznie z kawałkami fenkuła). Tak przygotowane szaszłyki piec przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Danie należy podawać na liściach sałaty (sałata jako część potrawy, a nie jako ozdoba).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna132 11.07.2011 09:53
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak