Sposób przygotowania

Śledzie (jeśli są w całości) należy wypatroszyć po wcześniejszym usunięciu głów. Następnie dokładnie opłukać i odsączyć z wody. Pokroić na kwadraty (1cm na 1cm) aby można było bez problemu nabić na rożen od szaszłyków. Paprykę dokładnie umyć, środek wyczyścić a następnie pokroić na kawałki (kształtem przypominające kawałki śledzia). Fenkuła z puszki odsączyć i każdą z bulw poprzekrajać na połówki.
Olej wymieszać z musztardą i sosem sojowym. Dodać do niego drobno posiekaną cebulkę (w drobniutką kostkę) oraz drobno posiekany koperek. Całość doprawić papryką i pieprzem. tak przygotowaną marynatą należy zalać wcześniej pokrojone kawałki papryki i śledzi. Odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu odsączyć paprykę i śledzie. Odsączoną paprykę i śledzie należy na przemian nabijać na rożen (łącznie z kawałkami fenkuła). Tak przygotowane szaszłyki piec przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Danie należy podawać na liściach sałaty (sałata jako część potrawy, a nie jako ozdoba).

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !