Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony po polsku

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,2 kg
marynata staropolska 1 szt
masło 100 g
czosnek 1 szt
jajko 1 szt
tłuste mleko 1 szkl.
wątróbki drobiowej 250 g
masło 1 łyżka
pietruszka 1 pęczek
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
sól, pieprz do smaku
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony po polsku

Kurczaka natrzyj marynatą staropolską i wstaw na godz. do lodówki.
Przygotuj farsz: do mleka wrzuć wątróbkę i bułkę. Gdy bułka zmięknie, odciśnij ją i pokrusz.Wątróbkę drobno posiekaj. Wrzuć do bułki. Dodaj żółtko i masło i wymieszaj.
Białko ubij na sztywna masę. Dodaj do farszu razem z posiekana natką pietruszki i dopraw.
Farszem nadziej kurczaka i dobrze go zepnij. Ułóż w brytfance, a po bokach ułóż kilka kawałków masła. Z główki czosnku zetnij 1 cm plaster og góry i połóż na kurczaku. Wstaw do piekarnika na ok godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia wyjmij czosnek i nasmaruj nim skórę kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 15.07.2012 17:05
pycha:)
wojr63 09.05.2012 23:20
i taki jest najlepszy
Jodaj 10.01.2012 09:25
kurczak pychotka :)
anoosia 24.12.2011 14:23
fajny
Juleczka20 28.06.2011 06:46
pycha
malaczarna23 19.05.2011 12:06
super
darus 12.05.2011 10:12
mniam
ewelina63 12.05.2011 09:46
ale smacznie wygląda
ronald88 07.05.2011 19:54
super
Seba 05.05.2011 12:33
smaczne
tomek18 01.05.2011 12:10
uwielbiam
tomek18 01.05.2011 12:10
uwielbiam
KasiaK90 09.03.2011 09:38
uwielbiam kurczaki :) a ten wygląda pysznie :P
marzena06 27.12.2010 14:02
ekstra
ewelina/bunia 01.10.2010 14:48
genialny przepis polecam
aga130982 20.06.2010 15:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak