Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy z nutellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
spirytus 30 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 25 dag
czekolada gorzka 10 dag
czekolada mleczna 10 dag
nutella 20 dag
śmietana 30% 50 dag
cukier wanilowy 1 sztuka
śmietan fix 2 opakowania
dżem 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z nutellą

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec około 25 minut w temperaturze 180stopni. Biszkopt ostudzić i przekroić na 3 równe części.
Śmietanę wlać do garnka. Dodać do niej nutellę i połamane czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się połączy. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na około 2 h.Jedną część biszkoptu nasączyć spirytusem i posmarować dżemem wiśniowym. Następnie położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć spirytusem. Na biszkopt wyłożyć masę z nutellą i ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Połowę masy śmietankowej wyłożyć na masę z nutellą. Następnie na masę śmietankową położyć trzecią część biszkoptu i nasączyć pozostałym spirytusem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą śmietankową i udekorować tort. Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 h. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 17.10.2011 09:59
pyszności
MAR3STA 08.07.2011 22:58
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak