Liczy się dobry Smak

Sposób przygotowania

Do słoja wrzucamy pokrojone daktyle, figi, rodzynki i laskę wanilii. Zalewamy spirytusem i wodą, zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie trzeba codziennie potrząsnąć słojem.Po upływie miesiąca przelewamy filtrując zawartość słoja. Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Uzyskany w ten sposób płyn przelewamy filtrując i razem z dodatkiem rumu dodajemy do wcześniejszej nalewki.
Do reszty wody dodajemy cukier i mieszając rozpuszczamy go. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny. Syrop przestudzić i dolać do niego poprzednią część nalewki. Zamieszać, przelać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na pół roku. Po tym czasie nalewkę jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek.


W późniejszym procesie:
125 ml rumu
1l wody źródlanej
25 dag cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    bardzo dobra nalewka, robię ją już drugi raz ;)polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !