Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z pigwy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

owoców pigwy 1 kg
cukru 1,5 kg
spirytusu 96% 1/2 litra
wódki 45% 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigwy

Dojrzałe owoce pigwy (zebrane w październiku) wypestkować i posiekać.
Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni.
Syrop zlać, wymieszać ze spirytusem w proporcji 1:1.
Odstawić na 8-10 tygodni.
Po tym czasie odcedzić (przefiltrować przez gazę) i przelać do butelek.
Pozostałe owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.
Po tym czasie odcedzić ( przefiltrować przez gazę ) i zlać do butelek .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak