Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczupak po staropolsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1 kg
włoszczyzna duża
masło 1 łyżka
rodzynki 50 g
migdały 5 szt
cytryna 1/2 szt
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
wino czerwone wytrawne 3,/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: szczupak po staropolsku

Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić w plastry, udusić, dodając tłuszcz i 2 szklanki wody. Gdy warzywa zmiękną, osolić i dodać dzwonka ryby. Dusić na małym ogniu ok 10 min. Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę i dodać do ryby. Wymieszać lekko, wsypać obrane, pokrojone w piórka migdały i umyte rodzynki. Przyprawić sokiem z cytryny i cukrem, dodać listki laurowe, pieprz i wino. Dusić razem jeszcze ok. 10 min. podawać z ziemniakami lub kluskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak