Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napój drożdżowy z lat 80-tych

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdży 3 dkg
cukru 40 dkg
przegotowanej, zimnej wody 5 litrów
kwasku cytrynowego płaska łyżeczka
rodzynki 1 ( kilka kilkanaście sztuk )

Przepis i sposób przygotowania na: Napój drożdżowy z lat 80-tych

Ten przepis na napój drożdżowy pochodzi z wczesnych lat 80-tych. Pamiętam jak robiła go babcia, stał w lodówce w butelkach po mleku a dla nas nie było nic lepszego latem do picia.Może ktoś pamięta lub zna ten smak to polecam.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do naczynia z przegotowaną zimną wodą. Wyrośnięte drożdże przełożyć do do dobrze przestudzonej wody, wsypać kwasek cytrynowy ( obecnie można zapewne sok z cytryny ) dodać rodzynki i wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej później przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila 19.01.2024 13:53
W mojej rodzice zagotowuje się kwasek z cukrem i wodą. Gdy to ostygnie wtedy dodajemy drożdże. U nas się to nazywa Zapojka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak