Sposób przygotowania

Ten przepis na napój drożdżowy pochodzi z wczesnych lat 80-tych. Pamiętam jak robiła go babcia, stał w lodówce w butelkach po mleku a dla nas nie było nic lepszego latem do picia.Może ktoś pamięta lub zna ten smak to polecam.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do naczynia z przegotowaną zimną wodą. Wyrośnięte drożdże przełożyć do do dobrze przestudzonej wody, wsypać kwasek cytrynowy ( obecnie można zapewne sok z cytryny ) dodać rodzynki i wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej później przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !