Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa pychotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 100 g
puder cukier 100 g
żółtko jajek 4 szt.
mąka pszenna lub tortowa 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 4 szt.
cukier 1 szklanka
płatki migdałowe 100 g
kompot z wydrylowanymi wiśniam 1,5 l
torten gust 6 opakowań
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa pychotka

1. Margarynę , cukier puder, żółtka, mąkę, cukier puder, proszek wymieszać i zagnieść. Wyłożyć na formę pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
2. Białka ubić ze szklanką cukru. Pianę wylać na pokrytą papierem formę (takiej samej wielkości). Wierzch posypać migdałami. Piec a właściwie suszyć bezę w piekarniku (termobieg) ustawionym na ok. 150 stopni. Beza niestety \"lubi\"opadać.
3. 1400 ml kompotu zagotować, w reszcie rozprowadzić tortengusty i wlewać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Troszkę ostudzić.
4. Na cieście poukładać wiśnie. Następnie wylać tężejący żel (3).
5. Ubić śmietanę z 3 łyżeczkami cukru pudru. Dodać rozpuszczoną żelatynę (patrz przepis na opakowaniu). Wymieszać. Śmietanę wylać na wiśniowy żel (3).
6. Na wierzch położyć bezę (2).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.07.2011 14:29
oj pychota :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak