Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napój z kwiatów czarnego bzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wody 10 litrów
cytryna 1 duża
czarnego bzu 10-12 swierzych kwiatów - (okres
cukru 1 kg
octu winnego 150 ml
kwasku cytrynowego 3 paczki (à 9g)

Przepis i sposób przygotowania na: Napój z kwiatów czarnego bzu

W dużym garnku karmelizujemy 10 łyżek cukru (odjęte z podanego kila) często mieszając łyżka. Rozpuszczony cukier \"gasimy\" octem (uwaga: expolzja!) energicznie mieszając łyżka. Do zgaszonego karmelu dodajemy 1 litr wody, zmniejszamy ogień, od czasu do czasu mieszamy, aż do kompletnego rozpuszczenia się bryłek karmelu. Po rozpuszczeniu odstawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałe 9 litrów wody, resztę cukru. (Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, można zrobić z mniejszej ilości wody, a później rozcieńczać sok z woda). Cytrynę myjemy, kroimy w plastry (ze skorka) i dodajemy razem z kwaskiem cytrynowym do wody. Kwiaty czarnego bzu dokładnie przeglądamy czy nie znajdują się na nich jakieś zanieczyszczenia, zwiędłe kwiatki lub robaczki. Czyste kwiaty wrzucić do garnka i wszystko dobrze wymieszać! Garnek przykryć pokrywka i odstawić w chłodne miejsce (np. do piwnicy) na 24 godziny. Czasami można zajrzeć do garnka i wymieszać.
Po dobie, gotowy napój odcedzić i przelać do butelek, dobrze zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu. Napój jest bardzo orzeźwiający - fantastyczny na gorące dni... W smaku można go porównać z ice tee.
Po upływie tygodnia (jeśli jeszcze coś zostanie) zaczyna się z niego robić \"szampan\" - to znaczy, napój zaczyna puszczać bąbelki i smak robi się lekko winny... Mimo to pyszny!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak