Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto agrestowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3/4 kostki
cukier 150 g
mąka 225 g
żółtko jajek 6 szt.
proszek do pieczenia
białko 6 SZT.
cukier 285 g
płatki migdałowe 200 g
cukier waniliowy
kompot agrestowy 2 szt.
kremówka 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto agrestowe

1. margarynę, 150 g cukru, 225 g mąki, żółtka, proszek do pieczenia zagnieć i wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem formę. Upiec w piekarniku na złoty kolor.
2. Białka, cukier waniliowy i 285 g cukru ubić i wylać na formę (tej samej wielkości). Koniecznie należy pamiętać o tym, aby wcześniej była ona wyłożona papierem. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku, a właściwie suszyć (najlepiej włączyć termoobieg), żeby beza nie zrobiła się płaska.
3. Na upieczone ciasto (1) poukładać agrest z kompotu. Ugotować galaretki na bazie kompotu (1,5 l kompotu zagotować, wrzucić galaretki i wymieszać). Tężejącą galaretkę wylać na ciasto .
4. Ubić śmietanę, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać. Wylać na wierzch.
5. Całość przykryć bezą (2).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 03.09.2011 20:28
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak