Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra z grilla

4.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Flądra z grilla  - przepis na tę pyszną rybę przyda się w sezonie grillowym. Podaj ją z cząstkami cytryny i gałązkami tymianku.

Składniki:

flądra 5 (małych ryb) sztuk
olej 2-3 łyżki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra z grilla

Ryby z grilla smakują wyśmienicie, jeśli są świeże, dobrze doprawione i odpowiednio grillowane To jest przepis na flądrę z grilla, która jest doprawiona sokiem z cytryny, pieprzem i smażona na ruszcie ok. 20 minut.

1. Małe flądry (to ważne bo duże nie są tak smaczne), oporządzić - rozciąć brzuch - wyjąć wnętrzności, poobcinać łebki (od góry zaraz za głową do dołu tak żeby została płetwa grzbietowa - tak żeby usunąć naprawdę samą głowę).

2. Rybki nacieramy solą i pozostawiamy na przynajmniej 30 minut.

3. W tym czasie rozpalamy grill. Ryby smarujemy z obydwu stron olejem.
Grillujemy zaczynając od strony ciemnej – ok. 10-15 min (ale tak, żeby nie spalić), następnie przewracamy na stronę jasną i grillujemy ok. 3-5 min (krócej bo ta strona jest delikatniejsza).

4. Można oczywiście doprawić do smaku wedle upodobań. Grillujemy aż nie poodcinane płetwy zrobią się na chipsy - można wtedy zjeść też płetwy.

Lubisz ryby z grilla? Zobacz sprawdzone przepisy na:

Makrela z grilla

Tuńczyk z grilla

Łosoś z grilla - marynata do łososia

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 10.05.2011 23:25
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak