Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle z goździkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
sól 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
marchewka 1 szt
cukier 3 łyżki
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 6 listków
ocet 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle z goździkami

1. Ogórki umyj starannie gorącą wodą, ułóż w dużym słoju, przesypując je solą. Przykryj talerzykiem, obciąż (np. kubkiem z wodą) i odstaw na dobę.
2. Następnego dnia ogórki przełóż do 3 mniejszych wyparzonych słoiczków. Do każdego włóż obrany ząbek czosnku.
3. Ocet wlej do garnka. Dodaj 1,5 szkl wody. Marchewkę oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do zalewy. Dodaj cukier, listki laurowe i goździki.
4. Całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Gorącą zalewą zalej ogórki. Zakręć słoiki, pasteryzuj w garnku z wodą 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.05.2013 20:36
smakowite danie
miki47 19.03.2013 10:20
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak