Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos zimny do pasztetów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka
musztarda 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżki
olej sojowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos zimny do pasztetów

Surowe żółtko rozetrzeć z musztardą w naczyniu. Ubijając stale w jedną stronę trzepaczką, dolewać bardzo cienkim strumieniem olej o temperaturze pokojowej. W miarę gęstnienia masy strumień oleju można zwiększyć. Ubitą gęstą masę doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny,octem, posolić i rozrzedzić wodą do pożądanej gęstości. Gotowy majonez ochłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak