Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka pizza na cienkim spodzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
woda 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
mąka 0,5 kg
olej 1 łyżka
salami 3 łyżki startego
szynka 2 łyżki startej
pieczareki całe 3 sztuki
ser żółty 40 dkg
oregano 1 łyżeczka
ketchup pikantny 5 łyżek
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka pizza na cienkim spodzie

Drożdże mieszamy z wodą aż do rozpuszczenia, wlewamy do miski. Do kubeczka wbijamy jajko, mieszamy i wlewamy do drożdży. Dodajemy sól i cukier, mąkę wyrabiamy od razu ciasto. Kiedy ciasto jest wyrobione, wałkujemy je na wielkość blachy , podsypujemy delikatnie mąką jeśli przykleja się do wałka. smarujemy spód ciasta oliwą i przekładamy na blaszkę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.Przygotowujemy sos - do kubeczka wlewamy keczup, dodać sos paprykowy, wszystkie przyprawy, mieszamy i smarujemy sosem ciasto.
Wykładamy wędliny starte na tarce, , surową cebulkę, surowe pieczarki, posypujemy startym żółtym serem.Wstawiamy do piekarnika na 15 minut,Ciasto wychodzi średnio o grubości do 1cm.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 04.12.2011 12:03
świetnie wygląda
Misiek1 06.07.2011 09:44
Uwielbiam takie jedzonko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak