Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nidzicka pieczeń cielęca

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód pitny 10 dag
sok z cytryny 2 łyzki
migdały 7 dag
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cielęcina bez kości 1,5 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Nidzicka pieczeń cielęca

1. Starannie umyte i osuszone mięso mocno wygnieć ręką, a następnie natrzyj je dokładnie pieprzem, po czym obficie skrop sokiem z cytryny.
2. Tak przygotowane mięso zostaw przykryte w lodówce przez ok 4 godz.
3. Migdały sparz wrzątkiem, a następnie dokładnie obierz je ze skórki.
4. Po upływie 4 godzin mięso wyjmij z lodówki, ponakłuwaj je ostrym nożem i naszpikuj migdałami. Następnie ułóż je w brytfannie. Polej stopionym masłem i piecz przez ok 15 min w temp. 225 stopni. Następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz mięso jeszcze przez ok 60 min, często skrapiając je miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz wytwarzającym się podczas pieczenia sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.02.2014 08:05
extra przepis
RenataZ-et 17.06.2013 21:23
na pewno rewelacyjnie smakuje
adam1f 27.09.2012 21:35
dobra
Adamorek 11.11.2011 16:59
z Niedzicy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak