Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowy placek z dodatkiem wędzonego boczku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mleko letnie 300 ml
mąka 500 gram
olej 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cebula 1 kg
jajko 3 sztuki
wędzony boczek 150 gram
śmietana 30% 150 ml
olej 1 łyżka
tymianek 1 szczypta
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowy placek z dodatkiem wędzonego boczku

Posypać cukrem drożdże, a następnie je odstawić. Przesiać mąkę. Po rozpuszczeniu się drożdży należy je dodać do mąki z solą, mlekiem i połową oleju. Całość dokładnie zmiksować, aby powstało gładkie ciasto. Po zmiksowaniu należy ciasto przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i również drobno pokroić, a następnie dodać do boczku i chwilę razem smażyć, przy czym należy uważać aby cebula za bardzo nie zbrązowiała. Podsmażany boczek z cebulą należy doprawić do smaku solą i/lub pieprzem, a także kminkiem, gałką i tymiankiem.
Gdy ciasto urośnie do odpowiednich rozmiarów (podwoi swoją objętość) należy je rozwałkować. Następnie włożyć je do wysmarowanej olejem blachy. Za pomocą wałka wyrównać wierzch. Tak wyłożoną blachę należy ponownie przykryć ściereczką i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć.
Przygotowany farsz (doprawiona cebula z boczkiem) lekko wystudzić. Dodać do niego jajka i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz równomiernie rozłożyć na cieście. tak przygotowany placek należy włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 10 minut. Po upływie tego czasu temperaturę w piekarniku należy zmniejszyć do 175 stopni i piec placek przez kolejne 30 minut.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 13.10.2013 20:21
mniam super
piter 06.11.2011 23:49
mniam, ciekawy przepis
Izabela/bella81 20.07.2011 10:13
brzmi ciekawie, musi byc dobry :)
Joanna132 09.07.2011 08:51
fajne
halinka1011 06.07.2011 08:20
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak