Sposób przygotowania

Posypać cukrem drożdże, a następnie je odstawić. Przesiać mąkę. Po rozpuszczeniu się drożdży należy je dodać do mąki z solą, mlekiem i połową oleju. Całość dokładnie zmiksować, aby powstało gładkie ciasto. Po zmiksowaniu należy ciasto przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i również drobno pokroić, a następnie dodać do boczku i chwilę razem smażyć, przy czym należy uważać aby cebula za bardzo nie zbrązowiała. Podsmażany boczek z cebulą należy doprawić do smaku solą i/lub pieprzem, a także kminkiem, gałką i tymiankiem.
Gdy ciasto urośnie do odpowiednich rozmiarów (podwoi swoją objętość) należy je rozwałkować. Następnie włożyć je do wysmarowanej olejem blachy. Za pomocą wałka wyrównać wierzch. Tak wyłożoną blachę należy ponownie przykryć ściereczką i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć.
Przygotowany farsz (doprawiona cebula z boczkiem) lekko wystudzić. Dodać do niego jajka i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz równomiernie rozłożyć na cieście. tak przygotowany placek należy włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 10 minut. Po upływie tego czasu temperaturę w piekarniku należy zmniejszyć do 175 stopni i piec placek przez kolejne 30 minut.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna132

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    brzmi ciekawie, musi byc dobry :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    piter

    mniam, ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    mniam super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !