Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowy placek z dodatkiem wędzonego boczku
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i również drobno pokroić, a następnie dodać do boczku i chwilę razem smażyć, przy czym należy uważać aby cebula za bardzo nie zbrązowiała. Podsmażany boczek z cebulą należy doprawić do smaku solą i/lub pieprzem, a także kminkiem, gałką i tymiankiem.
Gdy ciasto urośnie do odpowiednich rozmiarów (podwoi swoją objętość) należy je rozwałkować. Następnie włożyć je do wysmarowanej olejem blachy. Za pomocą wałka wyrównać wierzch. Tak wyłożoną blachę należy ponownie przykryć ściereczką i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć.
Przygotowany farsz (doprawiona cebula z boczkiem) lekko wystudzić. Dodać do niego jajka i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz równomiernie rozłożyć na cieście. tak przygotowany placek należy włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 10 minut. Po upływie tego czasu temperaturę w piekarniku należy zmniejszyć do 175 stopni i piec placek przez kolejne 30 minut.
Smacznego ;)