Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane warzywa w sosie orzechowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
żółta papryka 3 strąki
małe buraczki 3 sztuki
oliwki czarne do ozdoby
marchew 3 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
sok z cytryny 2 łyżki
orzechy włoskie kilkanaście sztuk
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane warzywa w sosie orzechowym

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Marchewkę ostrugać. Buraczki obrać. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) pokroić w słupki. Gotować na parze, osobno! Każda porcja warzyw powinna być gotowana przez około 10 minut. Dymkę oczyścić i umyć. następnie dokładnie osuszyć i pokroić. Doprawić do smaku solą oraz połową soku z cytryny. Po ugotowaniu na parze wszystkich porcji warzyw, warzywa ostudzić, a następnie wraz z przygotowaną dymką poukładać na półmisku w porcjach obok siebie. Odsączyć oliwki i posypać nimi kompozycję warzyw. Następnie orzechy włoskie (jeśli są w całości - łuskane) przełamać na połowy i również posypać kompozycję przygotowanych warzyw. Tą czynność również powtórzyć w przypadku zmielonego kardamonu.
SOS: pozostałe orzechy należy starannie utrzeć z olejem, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy pokropić znajdujące się na półmisku warzywa.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 04.01.2012 10:01
super pomysł;]
Justa32 16.09.2011 09:53
fajne
Izabela/bella81 28.07.2011 01:09
fajne :)
Olaa 15.07.2011 11:10
super
Kate131 13.07.2011 08:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak