Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Marchewkę ostrugać. Buraczki obrać. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) pokroić w słupki. Gotować na parze, osobno! Każda porcja warzyw powinna być gotowana przez około 10 minut. Dymkę oczyścić i umyć. następnie dokładnie osuszyć i pokroić. Doprawić do smaku solą oraz połową soku z cytryny. Po ugotowaniu na parze wszystkich porcji warzyw, warzywa ostudzić, a następnie wraz z przygotowaną dymką poukładać na półmisku w porcjach obok siebie. Odsączyć oliwki i posypać nimi kompozycję warzyw. Następnie orzechy włoskie (jeśli są w całości - łuskane) przełamać na połowy i również posypać kompozycję przygotowanych warzyw. Tą czynność również powtórzyć w przypadku zmielonego kardamonu.
SOS: pozostałe orzechy należy starannie utrzeć z olejem, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy pokropić znajdujące się na półmisku warzywa.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !