Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa podawane w cieście piwnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka 250 gram
piwo 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej 1 litr
cebula 1 sztuka
mała marchew 300 gram
sól do smaku
kalafior 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa podawane w cieście piwnym

Piwo dokładnie wymieszać z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut do zgęstnienia.
Marchewki obrać (zachowując 0,5 cm zalążek naci) i umyć. Cebulkę obrać i pokroić w grube plastry, a następnie rozdzielić na krążki. Kalafior umyć i podzielić na male różyczki. Kalafior i marchewkę zagotować, ale osobno, i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie wszystkie warzywa przelać zimną wodą.
Krążki cebuli, marchewkę i różyczki kalafiora maczać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż przybiorą złoty kolor.
Warzywa należy podawać z serkiem homogenizowanym wymieszanym z cienko posiekanym szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami mięty lub sosem sojowym.
Aby danie ładnie się prezentowało może być podawane na liściach sałaty.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 14.02.2012 12:08
super
piter 16.11.2011 22:50
fajny pomysł!
Kate131 13.07.2011 07:59
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak